Talking Circles

Regelmatig organiseert Project Speak Now Talking Circles over seksueel misbruik. In een veilige omgeving, onder professionele begeleiding en met andere lotgenoten deel je jouw verhaal in onze Talking Circle. Lotgenoten herkennen je worsteling en je loyaliteit, waardoor je je gehoord en gezien voelt. Je zet hiermee een belangrijke stap in je verwerkingsproces. Om de schaamte de kop in te drukken en je verhaal te delen is moed, compassie en verbondenheid nodig. Die laatste twee bieden wij jou in de vorm van de Talking Circle, de moed… die heb jij te vinden.

Wat is een Talking Circle?
Volgens een oude Indiaanse traditie houden wij Talking Circles. In een circle ben je omringd met lotgenoten die je steunen en is er professionele begeleiding aanwezig om het proces in goede banen te leiden. Je spreekt in een veilige omgeving en alleen als je de talking stick in je handen hebt. De anderen luisteren naar je verhaal. De verbondenheid en compassie onder de deelnemers is groot door de herkenbaarheid van de verhalen. De angst en de spanning is soms voelbaar wanneer deelnemers hun verhaal vertellen, maar de opluchting en de kracht die zij daarna voelen, is het meer dan waard.

Praten is een eerste stap in je verwerkingsproces. Wij zijn ons bewust dat alleen je verhaal vertellen, niet voldoende is om deze pijnlijke ervaring een plek in je leven te geven. De Talking Circle is een praatgroep en geen therapiesessie. De aanwezige professionals kunnen je handvatten bieden over het verdere verloop van je verwerkingsproces.

Hoe gaat het in zijn werk?
Iedereen gaat zitten in een kring. De talking stick wordt met de klok mee doorgegeven. Wie de stok vasthoudt, mag praten. De anderen luisteren. Wanneer iemand klaar is met spreken, geeft diegene de stok door aan een andere deelnemer die wil vertellen.

Soms wordt samen een thema of vraag bedacht waarover kan worden gepraat. Andere keren vertelt iedereen gewoon wat in zijn hart opkomt.

Eenvoudige regels
De Talking Circle is gebonden aan een paar eenvoudige regels:

  • een Talking Circle duurt gemiddeld 2,5 uur;
  • er worden op verschillende plaatsen in het land Talking Circles gehouden;
  • de kosten van deelname bedragen 5 euro per Talking Circle;
  • er zijn maximaal acht deelnemers;
  • er is professionele begeleiding.

Aanmelden
Lijkt het je zinvol om mee te doen? Dan kun je je aanmelden door op onderstaande button te klikken:

 

Meer informatie
Op de aparte website TalkingCircles.nu vind je alle informatie over de talking circles en andere hulp die we aanbieden.