Deel je verhaal

Project Speak Now biedt de mogelijkheid om in een veilige omgeving je ervaringen te delen via Talking Circles en een-op-een-gesprekken. 

speakoutHet is bekend hoe helend het is om  je ervaringen te delen met anderen die het ook hebben meegemaakt. Om erkenning en begrip te krijgen en te ontdekken dat je met jouw problemen niet de enige bent. Daarom organiseert Project Speak Now speciale Talking Circles en één-één gesprekken als groepen nog te moeilijk blijken.

“Ik weet nog hoe mijn vader ’s avonds de trap op liep. Aan het kraken van de treden kon ik horen of hij voor mij kwam. ‘Slaap je al? Papa wil je nog even welterusten komen wensen’. Een golf van misselijkheid ging door me heen. Een doodsangst overspoelde me en verlamde me compleet, waardoor ik niks deed om de aanrakingen en de pijn te stoppen. Ik voel nog zijn handen tussen mijn benen en mijn handje om zijn geslachtsdeel. Maar wat ik me vooral herinner is de misselijkheid, de doodsangst en de behoefte aan beschermende armen om me heen die er nooit waren”. (Bron: Marianne Kimmel in het tv-programma Recht uit het Hart)

Talking Circle
Regelmatig organiseert Project Speak Now de Talking Circle over seksueel misbruik. De Talking Circle, oorspronkelijk afkomstig uit de Indiaanse traditie, is een geweldig hulpmiddel om open en eerlijk met elkaar te praten over seksueel misbruik. Het geeft iedereen een kans om gehoord te worden en zelf ook écht te luisteren.

Hoe gaat het in zijn werk?
Iedereen gaat zitten in een kring. De talking stick, een tak of stok eventueel mooi beschilderd of versierd, wordt met de klok mee doorgegeven. Wie de stok vasthoudt, mag praten. De anderen luisteren. Wanneer iemand klaar is met spreken, geeft hij de stok door. Soms wordt samen een stelling of vraag bedacht waarover gepraat kan worden. Andere keren vertelt iedereen gewoon wat in zijn hart opkomt.

Eenvoudige regels
De Talking Circle is gebonden aan een paar eenvoudige regels:

  • alleen de persoon die de talking stick vast heeft, mag spreken
  •  je gaat geen discussie of dialoog aan
  • je spreekt vanuit je hart
  • je luistert met echte aandacht naar wat de ander zegt
  • wat in de cirkel wordt gezegd, blijft in de cirkel

De Talking Circles worden steeds begeleid door een coach en een medewerker van Project Speak Now.

Lijkt het je zinvol om mee te doen? Dan kun je je eenvoudig aanmelden door een mailtje te sturen aan tc@projectspeaknow.nl, ovv. Talking Circle. Vermeld ook even je naam en de reden van meedoen. Je ontvangt dan de benodigde informatie per mail.

Één-op-één-gesprekken
Van lotgenoten horen we regelmatig hoeveel geluk, vrijheid en kracht ze hebben gekregen door hun verhaal te delen. Maar dat kan een hele stap zijn. Als een gespreksgroep of talking circle nog niet veilig genoeg voelt, dan kun je ook je verhaal eerst één-één te vertellen aan een lotgenoot en ervaren gesprekscoach. De coachingssessies worden via Skype of de telefoon gehouden en duren een half uur.

Als je een afspraak wilt maken , kun je een mailtje sturen aan gesprekscoach@projectspeaknow.nl. Vermeld ook even je naam en de reden van meedoen. Je ontvangt dan de benodigde informatie per mail.